32 χρόνια ιστορία, 32 χρόνια προσφοράς

Με την έναρξη του Σχολικού Έτους 2018-2019 μας φάνηκε ελκυστική και συνάμα γοητευτική ιδέα να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, αναμοχλεύοντας την ιστορία του Σχολείου μας, του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.

Ξεφυλλίζοντας το πρώτο βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου των Καθηγητών, εντοπίσαμε την ιδρυτική πράξη λειτουργίας του σχολείου με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 1987.

Το σχολείο μας προέκυψε από το χωρισμό του πρώην Ενιαίου 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, λόγω υπεραριθμίας και μεταφέρθηκε στο σημερινό κτίριο επί των οδών Κάλβου και Τζαβέλα κατά το σχολικό έτος 1992-1993.

Ιδιαίτερη τιμή και μνεία αξίζει να αποδοθεί στους καθηγητές οι οποίοι παρουσιάστηκαν από την 30η-6-1987 στο αδιχοτόμητο ακόμα 2ο Γυμνάσιο, και των οποίων τα ονόματα θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ταξινομημένα κατά ειδικότητα.

Η πρώτη θεολόγος του σχολείου μας ήταν η κα Κουτρούμπα Θεοδώρα. Φιλόλογοι ήταν η κα Διονυσάκη Ελένη,  η κα Μελετίου Μ., η κα Νικολούδη Χριστίνα, η κα Τάσκου Δήμητρα και η κα Καταλού Μαριάνθη. Οι πρώτοι μαθηματικοί που τοποθετήθηκαν και εργάστηκαν στο σχολείο μας ήταν η κα Θεοδώρου Α. καθώς και ο κος Νατσιόπουλος.

Στην πορεία του πρώτου αυτού σχολικού έτους παρουσιάστηκαν και προστέθηκαν στο δυναμικό του σχολείου μας η φιλόλογος, κα Μπάτσιου Αρετή, καθώς επίσης η καθηγήτρια Γαλλικών, κα Πουλάκη, και οι καθηγήτριες των Καλλιτεχνικών, κα Ηλιοπούλου Καλλιόπη και κα Βουρλιά Βασιλική.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τις αναπληρώτριες καθηγήτριες που εργάστηκαν κατά το πρώτο αυτό έτος λειτουργίας, και είναι η Φυσικός, κα Αρβανιτοπούλου, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κα Τσιάντου Κυριακή καθώς και η καθηγήτρια Αγγλικών, κα Κορρέ Καλλιόπη.

Αμέσως μετά την ίδρυση του σχολείου, τη διεύθυνση ανέλαβαν ο κος Διαμαντάρης Κωνσταντίνος και η κα Δράκου στη θέση της Υποδιευθύντριας.

Θητείες Διευθυντών:

  tr>

1989-1991 Διαμαντάρης Κων/νος
1991-1994 Ανδρέου Φώτης ΠΕ04, Φυσικός
1994-2001 Καράμπελας Δημήτριος ΠΕΟ4, Φυσικός
2001-2004 Δραζιώτης ΑθανάσιοςΠΕ01, Θεολόγος
2004-2007 Κουρίτας Ιωάννης ΠΕ03, Μαθηματικός
2007-2011 Αρέστη Ελπινίκη ΠΕΟ2, Φιλόλογος
2011-2017 Κοκκινάκης Νικόλαος ΠΕ04, Φυσικός
2017-σήμεραΚοεμτζίδου Κωνσταντίνα   ΠΕ19, Πληροφορικός

Διαβάζοντας τα ποινολόγια του σχολείου μας, εντύπωση μας προκάλεσαν οι αυστηρότητα των ποινών στα πρώτα χρόνια λειτουργία του καθώς και η ελαστικότητα αυτών στην πορεία και στο πέρασμα των χρόνων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το πέρασμα, την αλλαγή και την διαφορετική οπτική της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, η οποία προσαρμόζεται, και πρέπει να προσαρμόζεται, στο ήθος και στο χαρακτήρα της κάθε εποχής.

Η πορεία του Σχολείου υπήρξε σημαντική όλα τα κατοπινά χρόνια λειτουργίας του, με τους μαθητές του να διακρίνονται όχι μόνο για το ήθος τους, αλλά και για τη συμμετοχή τους σε σημαντικά προγράμματα, δράσεις και διαγωνισμούς στα πλαίσια των οποίων εξασφάλισαν σημαντικά έπαθλα και βραβεία.